Vaak moeten plassen.

Plassen heeft vaak verschillende oorzaken en komt voor bij vrouwen en mannen. Zowel jonge als oudere mensen kunnen last hebben van frequent urineren. Je blaas verzendt dan te vaak een signaal van urgentie. Hierdoor moet je ineens plassen en / of ga je heel vaak naar het toilet. Vaak plas je kleine stukjes. In de medische wereld wordt hoe vaak je plast op een dag ook wel de mictiefrequentie genoemd.

Plas ik te vaak?

Meestal plast iemand om de drie tot vier uur. De persoon gaat dan gemiddeld vier tot zes keer per dag naar het toilet – wanneer acht uur slaap volgt. Het is het beste om zelf te beoordelen of je te vaak plast. Over het algemeen is er spraken van overmatig urineren als u meer dan acht keer per dag urineert. Als je eens in de twee uur naar het toilet gaat, sta je net op die grens.

Polyurie: vaak én veel plassen

Plas je heel vaak, maar ook heel veel op één dag (meer dan drie liter urine)? Dan is dit vaak het gevolg van diabetes. Je hebt ook erg dorst gedurende de dag. Te vaak en te veel plassen wordt ook wel polyurie genoemd.

’s Nachts vaak plassen

Normaal gesproken kan de blaas de volgende ochtend je plas een nacht vasthouden. Als u ’s nachts twee of meer keer uit bed komt om te plassen, spreekt u van overmatig nachtelijk plassen. Plassen ’s nachts wordt ook nycturia genoemd. Hoewel het op elke leeftijd kan voorkomen, komt urineren vaak ’s nachts voor, vooral op oudere leeftijd.

Ongewild urineverlies

Frequent urineren kan gepaard gaan met onbedoeld urineverlies. Dit is bijvoorbeeld het geval als de drang erg plotseling of sterk is. Lees hierover meer onder het kopje “Urge-incontinentie”

Mogelijke oorzaken van vaak plassen bij mannen en vrouwen

Plassen kan vaak verschillende oorzaken hebben. Veelvoorkomende oorzaken worden hieronder beschreven.

Overactieve blaas

Met een overactieve blaas heb je moeite met het stoppen van je plas wanneer er druk is en plas je vaak kleine stukjes. De blaas geeft regelmatig aan dat de blaas vol is, terwijl dit niet het geval is. En soms krijg je geen waarschuwing op tijd, wat betekent dat je te weinig tijd hebt om naar het toilet te gaan en te vroeg urine verliest. Een overactieve blaas gaat vaak gepaard met nycturie. Zowel mannen als vrouwen kunnen een overactieve blaas hebben.

Urge-incontinentie (aandrangincontinentie)

Normaal kunt u enige tijd urine vasthouden nadat u de drang voelt. Bij aandrangincontinentie is dit niet het geval vanwege een plotselinge of sterke aandrang. De druk in de blaas neemt toe en de sluitspieren houden de plas niet meer vast. Je verliest urine voordat je het toilet bereikt. Mannen en vrouwen kunnen aandrangincontinentie ervaren.

Zwakke blaas

Met een zwakke blaas zijn de spieren in de blaaswand te zwak. Je kunt niet goed urineren en urine achterlaten in de blaas. Hierdoor plas je vaker kleine stukjes. Je kunt ook een zwakke blaas herkennen door minder druk, spontaan urineverlies en pijn te voelen bij het plassen. Een zwakke blaas komt voor bij zowel mannen als vrouwen.

Vergrote prostaat

Een prostaat begint te groeien vanuit de puberteit. Na de puberteit blijft het langzaam groeien, zodat vroeg of laat elke man geconfronteerd wordt met een vergrote prostaat. De vergroting creëert druk op de urethra, wat urineklachten kan veroorzaken, zoals frequent urineren, een zwakke urinestraal en een abnormale urinegevoel. Deze oorzaak komt alleen voor bij mannen, omdat vrouwen geen prostaat hebben.

Zwangerschap

Vrouwen die zwanger zijn, moeten over het algemeen vaker dan voorheen plassen. Dit heeft drie redenen:

  • De baarmoeder groeit en drukt daardoor op de blaas
  • De blaaswand wordt iets slapper
  • De urineleiders staan wijder open

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door onze partners

A.U.B Delen als u dit artikel leuk vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Meer Goede Tips
Spierspasmen in de ogen - dat is echt spiertrekkingen van…
Translate »