Transvetten / Slecht Voor Je Lichaam?

Vet is een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet. Maar het soort vet dat je eet is van belang, vooral als het gaat om cholesterol.

Er zijn ‘goede’ vetten en ‘slechte’ vetten, en samen met verzadigde vetten vallen transvetten in de laatste categorie.

Wat is transvet? Welke voedingsmiddelen bevatten transvet? Waarom wordt het slecht voor je gevonden? Laten we dat van dichterbij bekijken.

Wat zijn transvetten?

Transvetten, ook bekend als transvetzuren. Zijn een type vet dat in kleine hoeveelheden wordt aangetroffen in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen.

Ze worden als ‘slecht’ vet beschouwd omdat ze, net als verzadigde vetten, het LDL-cholesterolgehalte in het bloed kunnen verhogen.

Transvetten kunnen ook het niveau van ‘goed’ HDL-cholesterol verlagen. En het niveau van triglyceriden, een ander type vet in het bloed, verhogen.

Waarom horen we niet meer over transvetten en cholesterol?

Een mogelijke reden hiervoor is dat onze inname van transvetten in het VK gemiddeld ruim binnen de aanbevolen limieten ligt.

Het UK Scientific Advisory Committee on Nutrition adviseert dat transvetten minder dan 2% uitmaken van onze totale dagelijkse energie-inname.

Ondertussen toonde de 2014 National Diet and Nutrition Survey-beoordeling door Public Health. Dat trans-vetten gemiddeld goed zijn voor 0,6 tot 0,7% voedselenergie voor alle leeftijden en geslachten.

Ter vergelijking. We eten gemiddeld te veel verzadigd vet. Dit is goed voor 12,6% van onze gemiddelde dagelijkse energie-inname, ondanks het feit dat de aanbevolen limiet maximaal 11%

Welke voedingsmiddelen bevatten transvetten?

Zelfs als de gemiddelde inname van transvetten vrij laag is. Is het normaal dat u meer wilt weten over transvet rijk voedsel en waar u op moet letten.

Transvetten komen van nature in kleine hoeveelheden voor in zuivel- en vleesproducten, zoals kaas, melk, room, lamsvlees, varkensvlees en rundvlees.

Er zijn ook industriële transvetten, die kunnen worden geproduceerd via een proces dat ‘gedeeltelijke hydrogenering‘ wordt genoemd.

Gedeeltelijke hydrogenering stolt en maakt plantaardige olie gedeeltelijk uit. Een proces dat voedselproducenten nuttig vinden bij de productie van gefrituurd voedsel, evenals gebakken voedsel zoals koekjes, pasteien en cakes.

Het verwarmen van plantaardige oliën tot een zeer hoge temperatuur (zoals in een frituurpan) kan ook transvetten produceren. Daarom zijn afhaalmaaltijden, donuts en een aantal gefrituurde zoete voedingsmiddelen soms ook boosdoeners.

De meerderheid van de voedselproducenten voor smeerpasta en margarines op basis van plantaardige olie. Hebben lage hoeveelheden transvetten, waardoor diegenen onder ons die ze eten, ruim binnen de voedingsrichtlijnen blijven.

Hoe kan ik controleren of ik transvet voedsel eet?

Helaas is de manier waarop voedselverpakking wordt gereguleerd. Dat je over het algemeen niet zult zien. Dat ‘transvetzuren’ zijn opgenomen in de voedingsinformatie, waardoor het maken van een transvet voedsellijst ingewikkeld is om te produceren.

Wat je kunt doen. Is zoeken naar gedeeltelijk gehydrogeneerde plantaardige oliën of vetten in de ingrediëntenlijst – volledige hydrogenering resulteert niet in transvet.

Hoe hoger het hoger gehydrogeneerde vet of olie in de ingrediëntenlijst op het pakket staat. Hoe meer transvet het waarschijnlijk bevat.

Meer feiten over vetten

Vetten zijn een belangrijk onderdeel van een uitgebalanceerd dieet, dus waarom zou u er niet meer over leren? Vind hier gidsen voor goede en slechte vetten in onze speciale sectie.

U kunt zich ook hier aanmelden voor onze maandelijkse nieuwsbrief . Om regelmatig artikelen en advies te krijgen over een gezond dieet.

A.U.B Delen als u dit artikel leuk vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Meer Goede Tips
Your Surprise NEW Bonus - Delicious Fat-Burning TEA! The Red…
Translate »