Misbruik jij je voeten?

Misbruik jij je voeten?
Vrouwen zijn goed voor bijna 90 procent van alle uitgevoerde operaties om veel voorkomende voetaandoeningen zoals eeltknobbels , hamertenen en neuromen te corrigeren. De schoenen die vrouwen dragen, zijn waarschijnlijk de grootste boosdoeners, vooral kledingschoenen, die meestal worden gekenmerkt door een nauwsluitende pasvorm, smalle neusdozen, hoge hakken en vormen die niet passen bij de voet.

Gemiddeld persen vrouwen schoenen die twee en een halve maat te klein zijn voor hun voeten. Als je een vrouw bent, kun je dat zelf testen: trek een schoen uit en leg deze op de vloer naast je voet. De kans is groot dat je voet breder is dan de schoen.

Om hun schoenen aan te houden, moeten vrouwen die nauwsluitende schoenen dragen, een populair mode-item, de voorvoet stevig dichtknijpen, waardoor de grote en kleine tenen en alle botten daartussen flink worden belast. Als de schoenen ook hoge hakken hebben, stijgt de druk op de voorvoet met een factor vijf. Als gevolg hiervan is de voorvoet letterlijk in een abnormale vorm gevormd.

De schade is aangericht

Eeltknobbels behoren tot de meest voorkomende problemen die worden veroorzaakt door het dragen van strakke of slecht passende schoenen. Een eeltknobbel is een pijnlijke knobbeltje die bedekt is door een pad van zacht vlees dat ontstaat als gevolg van de poging van het lichaam om de teen te beschermen tegen overmatige druk of wrijving. Hoewel veel mensen eeltknobbels beschouwen als een cosmetische aandoening, ligt het probleem veel dieper. Het eerste gewricht van de grote teen wordt uit lijn geschoven en het uiteinde van het voetbot net erachter steekt uit. Een neiging tot eeltknobbels kan worden geërfd, omdat ze vaak in gezinnen voorkomen. Maar onderzoek heeft aangetoond dat schoenen vooral de schuld hebben.

Hamertenen vergezellen meestal eeltknobbels. De aandoening ontwikkelt zich wanneer een teen in een scheve positie wordt gefixeerd. Uiteindelijk is het uiteinde van de teen permanent naar beneden gericht, zoals de kop van een hamer. De tweede en derde tenen zijn bijzonder gevoelig voor de aandoening omdat ze langer zijn en geneigd om achteruit te worden geschoven als gevolg van de beperkte teenruimte in strakke schoenen. Hamertenen kunnen pijnlijk zijn en, wanneer ze ernstig zijn, het lopen belemmeren. Bovendien ontwikkelen zich dik eelt of likdoorns vaak op de toppen van de getroffen tenen.

Neuromen, goedaardige zwelling van een zenuw in de voet, kunnen ook worden verergerd door strakke of slecht passende schoenen. De voortdurende druk drukt de botten van de voet samen totdat ze botsen op het neuroom, meestal tussen de derde en vierde tenen maar soms tussen de tweede en derde. Het wrijven van de zenuw tegen het bot veroorzaakt aanzienlijke irritatie en de gehele onderste voet kan uiteindelijk gevoelloos worden of een branderig of tintelend gevoel ontwikkelen.

Stap in de goede richting

Een verandering van schoenen is vaak alles wat nodig is om voetproblemen te verlichten. Ruime, comfortabele schoenen, zoals hardloopschoenen, moeten je eerste stap zijn. Om de juiste pasvorm te krijgen, moeten veel vrouwen hun toevlucht nemen tot het dragen van sportschoenen voor heren. Als je een paar weken ruimere schoenen hebt gedragen, kun je je misschien niet meer terugtrekken in je kledingschoenen. Comfort of mode, u beslist.

In sommige gevallen helpt een beetje vilt of schuimvulling in het gevoelige gebied van (ruimere) schoenen om ongemak te verlichten. Pijnlijke neuromen vereisen soms corticosteroïde-injecties om ontstekingen te verminderen.

Het laatste redmiddel voor de behandeling van een van deze voetaandoeningen is een operatie, waarbij de kromme teenbeenderen opnieuw worden uitgelijnd.

In het geval van eeltknobbels en hamertenen of het verwijderen van de beschadigde zenuw zelf in het geval van neuromen. Voetchirurgie is geen kleine ingreep en is niet geheel zonder risico. Er is altijd de kans dat zich complicaties voordoen of dat de aandoening erger wordt.

Hoewel de meeste chirurgische correcties van eeltknobbels en hamertenen succesvol zijn, zullen deze aandoeningen in ongeveer 10 procent van de gevallen terugkeren.

Vrouwen die vroeg in hun leven eeltknobbels of hamertenen ontwikkelen (bijvoorbeeld in de twintig) kunnen ” ligamenten los” zijn, dat wil zeggen dat het bindweefsel in hun voeten gemakkelijk uit vorm wordt uitgerekt. Voor deze vrouwen is het risico op post chirurgische terugval aanzienlijk hoger.

Chirurgische correctie van neuromen moet alleen worden uitgevoerd wanneer dat nodig is, Omdat dit zal leiden tot permanente gevoelloosheid in het deel van de voet dat door de zenuw wordt bediend.

Gelukkig verzetten vrouwen zich tegenwoordig steeds meer tegen de drang om hun voeten te verpletteren bij het nastreven van mode. De trend is deels te danken aan het veranderen van mode, en deels aan minder rigide dress codes in de professionele wereld. Er zijn nu veel meer opties voor vrouwen die professioneel willen kleden en vriendelijk willen zijn.

A.U.B Delen als u dit artikel leuk vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Meer Goede Tips
De tijgermug is al geruime tijd onderweg naar onze regio's.…
Translate »