Linzen Klaarmaken.

Meestal worden Linzen  in droge vorm verkocht het zijn zachte bonen. In tegenstelling tot andere  bonenfamilie, hoef je de linzen niet van tevoren te weken of te koken  voordat je ze kunt klaarmaken.

Linzen zijn namelijk erg makkelijk te bereiden en kunnen op het fornuis of in een slowcooker worden klaargemaakt. In dit artikel zult u  belangrijke instructies en tips vinden voor het kookproces.

Ingredienten

Voor 4 kopjes (1000 ml) gekookte linzen

1 kopje (250 ml) gedroogde groene, bruine of Franse linzen

2 tot 4 kopjes (500 tot 1000 ml) water

¼ tot ¾ tl (1,25 tot 3,75 ml) zout

Sorteer eerst de linzen.

Schep 1 kopje ongeveer (250 ml) vol met gedroogde linzen en kiep het op een theedoek of op een ander schoon oppervlak. Verspreid de linzen met de hand, en haal steentjes, aarde of ander gruis ertussenuit. Verwijder ook linzen die beschadigd zijn.

Alhoewel de fabrieken zelf over een sorteerproces beschikken, kan het toch nog zijn dat hun machines hier en daar een steentje of een paar slechte linzen missen. Daarom is het van groot belang dat u de linzen nog eens goed na kijkt . Voor je ze gaat koken.

Groene, bruine en Franse linzen zijn het best  als je de linzen op zichzelf serveert. De rode, oranje en gele linzen worden Zeer papperig als je ze gaat koken en zijn daarom meer geschikter voor het klaarmaken van sauzen, stoofpotten en soep.

Was de linzen.

Spoel de linzen 30 seconden in een zeef onder koud water. Doe de kraan dicht, en schud heel zachtjes met de zeef om het overtollig water uit te laten lekken.je kan ook een vergiet of ander fijnmazig keukengerei gebruiken in plaats van een zeef. Zorg er wel voor dat de gaatjes klein genoeg zijn om te voorkomen dat de linzen erdoorheen glippen.

Je hoeft de linzen niet te laten  weken. andere gedroogde bonen en  peulvruchten moeten wel een tijdje weken, zodat ze zacht genoeg zijn en om ze te ontdoen van stoffen die spijsverteringsproblemen kunnen veroorzaken. Linzen worden echter papperig als je ze laat weken zoals andere bonen, dus het is niet aan te raden om ze van tevoren te weken.

Linzen bereiden op het fornuis

Voeg 2 kopjes (500 ml) water toe aan de linzen.[

Kiep 1 kopje ongeveer (250 ml) gewassen en gesorteerde linzen in een klein of middelgroot steelpan en voeg er twee keer zoveel water toe.

Je kan zo veel  linzen klaarmaken als je zelf  wilt met deze methode. Ongeacht hoeveel linzen je wilt klaarmaken, houd steeds de verhouding in de gaten van 2 porties water voor 1 portie linzen.

Breng het water snel aan de kook

Zet het vuur op middelhoog , en verwarm het water. Breng vervolgens het water aan de kook, maar laat het niet te  hevig  borrelen. vervolgens, zie je veel kleine bubbeltjes naar de oppervlakte komen.

zodra het water  kookt, zijn de bubbels groot en lijken ze bijna op golven wanneer ze de oppervlakte bereiken.Doe geen deksel op de steelpan.

Doe de linzen erbij en laat het geheel 20 tot 30 minuten sudderen.Zet de temperatuur op gemiddeld of middellaag vuur, zodat de inhoud van de pan zachtjes gaat sudderen. Tijdens het zachtjes sudderen zie je de vorming van kleine bubbeltjes. Je kan nu de linzen een beetje zien bewegen, maar het mag niet te woelig worden.

Houd  de linzen in de gaten tijdens het koken. Het kan zijn dat je  wat meer water moet toevoegen tijdens het koken, voeg slechts zoveel toe dat de linzen net onder water komen te staan.

Zet geen deksel op de pan. Want een bedekte steelpan houdt de hitte vast, Daardoor wordt  het moeilijker  om het water op een zacht vuurtje te laten sudderen. Uiteindelijk krijg je dan te papperige linzen.

Oudere linzen kunnen meer tijd nodig hebben om te koken. Deze linzen laten ook gemakkelijker hun velletje los tijdens het sudderen.

Laat even staan.

Laat de linzen 5 tot 10 minuten staan na het koken, zo kunnen ze meer water opnemen. Ten minste als je van halfzachte linzen houdt,Zo niet dan kun je deze stap beter overslaan  en  ze 20 tot 30 minuten laten koken.Want  Hoe meer water de linzen opnemen, hoe zachter ze worden.

Zeef de linzen.

Giet nu de inhoud van de steelpannetje in een fijne zeef of vergiet om het water van de linzen te scheiden. Doe de linzen hierna weer in de steelpan.

Voeg nu kruiden toe en breng de linzen op de gewenste smaak. Dat kan met zout en peper of met roer de kruiden onder de linzen, zo word de smaak beter verdeeld. Kruid nooit tijdens het koken anders blijven de linzen hard. De linzen zijn nu klaar : Smakelijk!!

Wil je nog meer van die heerlijke recepten ontdekken? Neem dan ook eens een kijkje op : Dagelijks Verantwoord Genieten

A.U.B Delen als u dit artikel leuk vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Meer Goede Tips
U zal zich nog wel herinneren toen tomaten nog echte…
Translate »