Genezende Kruiden ?

Kruiden , Zijn ze echt gezond?

Kruiden hebben een zeer oude geschiedenis ze zijn zelfs ouder dan de mensheid zelve.Over heel de wereld gebruiken volkeren de kruiden niet alleen om te eten, Maar ook om er ziekten mee te genezen.

Elk kruid heeft zo zijn eigen werking en genezing.Hier onder word beschreven hoe u elk kruid kan gebruiken en bij welke genezing ze u kunnen helpen , of gebruikt worden.

Grootmoeders Huismiddeltjes ?

Huismiddeltjes bij verkoudheid , hoest of heesheid , of ook bij een bedorven maag of diarree , waren meestal familierecepten.Grootmoeder gaf ze door aan de volgende generatie.

In het kerngezin van tegenwoordig speelt grootmoeder geen rol meer en als we een probleem hebben met onze gezondheid gaan we naar de dokter.

Zo kan zij haar kennis niet meer overdragen. Maar wie zich voor huismiddeltjes interesseert , moet oudere mensen maar eens om tips vragen , dan stuit je altijd wel op iets bruikbaars.

Enkele van die bruikbare tips vind je ook weer terug op deze website.

Zelfmedicatie Met Genezende Kruiden ?

Het zij vooral vrouwen , die op eigen houtje met genezende kruiden experimenteren. Ze vertrouwen op hun lichaamsgevoelen op de ervaring , die ze in de loop der jaren hebben opgedaan.

Zonder meteen een arts te raadplegen proberen ze eerst de ziekte met een plantenmiddel te bestrijden. Op de eerste plaats worden genezende kruiden gebruikt om verkoudheden te behandelen. Pepermunt , salie of melk met honing zijn populaire huismiddeltjes.

Linde bloesem en vlierbes worden bij voorkeur toegepast om de koorts te drukken. Wanneer de ziekte zich pas geopenbaard heeft en de symptomen door de zelfmedicatie verminderen , is daar ook niets op te tegen. Maar als de kwaal aanhoud , en er geen tekenen van verbetering zijn , is het verstandiger om naar een dokter te gaan.

Ook spijsverteringsklachten , nerveusheid en nierproblemen kunnen met genezende kruiden goed worden behandeld. Veel genezende kruiden bevatten tal van actieve stoffen , die bij hartklachten of kanker kunnen helpen. Maar men moet hun effectiviteit bij dat soort ernstige ziektes ook weer niet overschatten.

In deze gevallen kunnen ze niet meer dan de conventionele therapie op een werkzame manier ondersteunen.

De werkzaamste stoffen op een rijtje.

Een deel van de actieve stoffen in geneeskruiden is wetenschappelijk vastgesteld. Maar velen zijn  ook nog onbekend. Daarom is het duidelijk dat één geisoleerde werkzame substantie niet ver eenzelvigd mag worden met de héle plant en het effect daarvan.

Geneeskruiden worden daarom maar mondjesmaat toegelaten tot de moderne geneeskunde. Zo dat toch gebeurt , da vooral omdat men in staat is de werkzame te benoemen. Hier volgt nu een overzicht van de belangrijkste actieve stoffen.

Etherische Olién ?

Venkelzaadjes bevatten etherische olién

Het begrip etherische olién omvat meer dan honderd  afzonderlijke stoffen. Ze hebben alle gemeen dat ze bij huidirritatie ontstekingsremmend werken , het ophoesten vergemakkelijken , urinedrijvend en krampstillend werken en een stimulerend effect hebben  op maag , darm , lever , en gal.

Ook goed om te weten

Menoxium bottle
Hier kan je een kijkje nemen van het airfryer kookboek.

Alkaloiden

Alkaloiden zijn stoffen die die zeer krachtig werken.Het zijn eigenlijk geneesgiften. Planten met alkaloiden als het werkzaamste bestanddeel  mogen alleen onder toezicht van een arts als medicament worden ingenomen , of anders uitsluitend uitwendig worden gebruikt.

Een bekende alkaloiden is atropine , dat in grote hoeveelheden voorkomt in de wolkskers. Het werkt vooral op de hersenen en kan al in een dosis van 0.5 mg tot psychomotorische storingen , verwarring , een drang tot onophoudelijk praten , woedeuitbarstingen en heftige aanvallen van razernij leiden.

Daarom is de wolfskers voor zelfmedicatie ongeschikt. In lage doseringen echter kunnen alkaloiden aanvulend , in synergie met andere actieve stoffen , de geneeskrachtige werking van de plant op een positieve manier beinvloeden. Over het algemeen werken ze bloeddrukverhogend , zenuwprikkelend , en krampstillend.

Gentiaan Bevat Bitterstoffen !

Bitterstoffen ?

Een groot gedeelte van geneeskruiden smaakt bitter als gevolg van bitterstoffen die ze bevatten. in principe worden bitterstoffen in drie groepen ondergedeeld. de eerste groep stimuleert vooral de afscheiding van maagsappen en heeft een opwekkende werking.

De tweede kunnen we het beste samen met de etherische olién bekijken omdat ze door hun antiseptische werking eveneens ontstekingen kunnen voorkomen en de secretie van darm , lever en gal stimuleren. De derde groep bevat voornamelijk scherpe stoffen.

We vinden die niet zo zeer in inheemse geneeskruiden , maar bijvoorbeeld wel in gember , peper en galanga. Ze bevorderen de spijsvertering en stimuleren de bloedsomloop.

Flavonoiden ?

Flavonoiden omvatten een grote groep actieve stoffen in planten die wat betreft hun chemische structuur op elkaar lijken. we kennen er op dit ogenblik meer dan vijfduizend en hun werkzaamheid is zeer verschillend.

De ene flavonoidegroep heeft een gunstig effect op de extreme broosheid van de kleinste bloedvaatjes , de haarvaten , de andere op kramp in het maagdarmkanaal of op het hart en de bloedsomloop.

Flavonoiden ondersteunen de werking van andere stoffen in planten.

Braambladeren Bevatten Looistoffen ?

Looistoffen ?

Looistoffen zijn stoffen in planten die eiwitten van huid en slijmvlies kunnen binden , waardoor ze beter weerstand kunnen bieden.

ze hebben een samentrekkende werking en voorkomen zo dat er een gunstige voedingsbodem ontstaat voor bacterién , die zich op de beschadigde huid en in het beschadigd slijmvlies hebben genesteld.

A.U.B Delen als u dit artikel leuk vond.
Translate »