Hoe bekom je een gezonde Geest En Lichaam ?

Een opgeruimd hart houdt de dokter uit huis !

 

Lichaam en geest zijn  een. Dat is geen nieuwe wijsheid. Al duizenden jaren voor de moderne geneeskunde , toen men ontdekte dat veel van onze kwaaltjes hun oorzaak vinden in zorgen en emoties , schreef koning Salomo :

Een opgewekt gemoed bevordert het welzijn  , maar een bedrukt hart doet het gebeente verdorren.’ Toch is men pas in onze tijd serieus studie gaan maken van de nauwe samenhang tussen lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Wij spreken over psychoomatiek   ( van het Griekse psyche , geest , en sooma , lichaam ) ,  als we het over studie en behandeling hebben van lichamelijke ziekten die zeer waarschijnlijk een psychische oorzaak hebben. Vanwaar die opmerkelijke belangstelling voor de hechte betrekkingen tussen geest en lichaam?

Waren er vroeger dan geen mensen die zich moe of nerveus voelden , zonder dat een aanwijsbaar fysiek mankement als de schuldige gebrandmerkt kon worden ? Zeker , die mensen waren er toen ook. Maar de dokter – als ze al voor een vermoeidheid naar de dokter liepen – mompelde iets van zenuwen en gaf hun een kalmerend of opwekkend middeltje , naargelang de aard van de klacht.

Met psychische factoren hield de goede man zich niet op. Wie geestelijk niet in orde was mankeerde iets in zijn bovenkamer en dat wat zijn afdeling niet. Psychiatrische ziekenhuizen heetten kortweg dolhuizen , en toen het inzicht gloorde dat er wel eens verband kon bestaan tussen lichamelijk onwel zijn en geestelijk lijden , werden depressieve en nerveuze patiénten doorverwezen naar de zenuwarts.

Er is nog reden waarom men zich voorheen niet zo druk maakte om psychosomatische kwalen : ze kwamen gewoon minder voor. Het leven kabbelde gelijkmatig voort.De mensen hadden geen haast. Ze konden ook moeilijk , want de paarden van trekschuit trokken toch niet harder en de eerste stoomtreintjes tuften niet sneller.

Ons levenstempo is vooral de laatste tien , vijftien jaar  aanzienlijk versneld.De maatschappij is voortdurend ingewikkelder geworden , het moderne bestaan stelt steeds straffere eisen , ook aan de enkeling , veel mensen moeten in hun werk opboksen tegen  de concurrentie van de computer. De meesten van ons leven jachtig en gespannen. Dat wreekt zich. Of beter : dat kan zich wreken. Want nodig is het niet. 

Gelukkig zijn er de dag van vandaag alternatieven. Je kan naar de dokter gaan en medicatie vragen , of u laten doorverwijzen naar een psycholoog. Maar dat is een keuze die u zelf moet maken natuurlijk.Wat ook nog kan , en zeer populair is tegenwoordig , is naar een Yoga les gaan. Het is in ieder geval gezonder en het is permanent.

A.U.B Delen als u dit artikel leuk vond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

code

Meer Goede Tips
Agrimonie eupataria : Ook wel gekend als leverkruid. Het hele…
Translate »